Pyreneerhunden

En stolt, elegant, mild og selvstendig rase  (FCI-137)

Illustrert rasestandard

Pyreneerhunden stammer fra pyreneerfjellene mellom Frankrike og Spania der den har vært kjent siden 1100-tallet. Hvor de har blitt brukt i århundrer og ennå blir brukt som vokterhund til sauene. Rasens mentale egenskaper er så og si uendret opp gjennom århundrene.

Det sies at solkongen, Ludvig XIV av Frankrike holdt slike hunder ved sitt hoff. På 1700-tallet gjorde Luis XIV pyreneerhunden til det franske hoffets offisielle hund.

Det er en stor og elegant rase. Noen er helt hvite men mesteparten har innslag av grått eller grevlingfarget på ørene eller hodet. Enkelte har fargeflekker på kroppen også. Nesebrusken skal være helsort. Tispene har en mankehøyde på 65-75 cm og hannene 70-80 cm +- 2 cm. De vokser i høyden det første året også legger de seg mer ut i både hode og kropp. Derfor er den ikke fullt utvokst før den nærmer seg 3 år.

Pelsen er myk tett og lang. Noen har litt lengre pels enn andre og hannene har en god manke. I røyteperiodene er det dermed mye hår, men tar en en god gjennomgang av pelsen 1 til 2 ganger i uken da så holder den seg fint.

Det er en ypperlig familiehund såvel som gårdshund. Pyreneerhunden er veldig tålmodig og varsom med barn og alle andre dyr. I tillegg til familiehund og vokterhund kan den også brukes til trekkhund (ikke noe tempo men stødig trekkhund), bære kløv, søkshund (er glimrende til kadaversøk blant annet), terapihund og lydighet og agility. De to siste krever en del mer arbeid for å få til siden pyreneerhunden er såpass selvstendig men det er fullt mulig.

Klubben har flere godkjente hunder innen kadaversøk og ettersøk.

Vokterhund

Vokterhunden passer på saueflokken slik at rovdyrangrepa reduseres betraktelig. Pyreneerhunden har blitt brukt som vokterhund i pyreneerfjellene siden 1100-tallet og fortsatt møter du på vokterhundene i fjellene her.

I Norge er det langt fra så utbredt som i Frankrike og Spania, men det er flere og flere bønder som ser nytten med vokterhund.

For å få en pyreneer til å fungere 100% som vokterhund må den sosialiseres med sauer fra 5-6 ukers alder. Da kan den bli sterkere knyttet til flokken enn menneskene. Den går på instinkter og det er ikke mye trening som skal til. Enkelte har jo sine perioder med å teste grenser i unghundalderen så da kan de litt vel mange hopp og sprett midt i saueflokken. Dette roer seg igjen når de blir eldre. Da er en stor fordel å ha sauer som er vant til hunder i denne alderen.

Del denne siden